Op dinsdag 10 oktober tussen 16u15 en 17u45 uur houdt bioloog, mediëviste en schrijver Sietske Fransen een lezing getiteld 'How to See the Invisible: New Instruments, Observation Techniques, and the imagination in Seventeenth Microscopy'. In deze lezing wordt besproken hoe een interdisciplinaire benadering van de geschiedenis van microscopie ons nieuwe inzichten kan geven in wetenschaps- en kunstpraktijken in de zestiende tot en met de achttiende eeuw.

Fransen leidt momenteel de Max-Planck-onderzoeksgroep "Visualizing Science in Media Revolutions" in het Bibliotheca Hertziana - Max Planck Instituut voor Kunstgeschiedenis in Rome. Fransen heeft veel gepubliceerd over vroegmoderne medische en wetenschappelijke vertalingen, tekenen en microscopie, kopieerpraktijken en vroegmoderne wetenschappelijke communicatie.

Workshop

Voorafgaand aan haar lezing zal Fransen van 10:00 tot 12:00 uur een workshop houden waarin deelnemers de gelegenheid krijgen om met replica-Leeuwenhoek microscopen te werken en hun observaties te tekenen (tekentalent is niet vereist!). Deze ervaringen zullen worden geplaatst in de context van de vroegmoderne tekeningen en gedrukte afbeeldingen, evenals beschrijvingen van zeventiende-eeuwse microscopisten over hun gebruik van de eenlenzige microscopen.

De workshop kan door maximaal 18 personen worden bijgewoond. Is dat aantal bereikt, dan wordt een extra workshop georganiseerd.

DE LEZING MEEMAKEN? KLIK OP INSCHRIJVEN RECHTSBOVEN.

Het initiatief van de serie is afkomstig van VUB-prof Kees-Jan Schilt, kennishistoricus en kennisfilosoof. Vier jaar lang komt om de twee weken een vermaard intellectueel naar de VUB om een uiteenzetting te geven over een actueel onderwerp. Bedoeling achter de serie is om de schotten tussen verschillende wetenschappen weg te halen en meer verbinding te creëren tussen professoren en studenten uit verschillende richtingen.

Naast de lezing van Sietske Fransen staan in de komende weken en maanden ook lezingen gepland van Prof. Dr. Taha Yasin Arslan (Istanbul Medeniyet University), Dr. Joëlle Weis (Trier Center for Digital Humanities), Prof. Dr. Daniel Margocsy (University of Cambridge) en Prof. Dr. Rens Bod (University of Amsterdam).

10 oktober 2023
Vrije Universiteit Brussel