Skip to main content

 

 

Leerzame mislukkingen
Programma
 

08u30-09u00

Onthaal

09u00-10u30: Falende composietrestauraties

Composiet heeft ontegensprekelijke voordelen als restauratiemateriaal: het laat minimaal invasieve behandeling toe en heeft de kleur van tandweefsels. In tegenstelling tot amalgaam heeft composiet geen inherente weerstand tegen groei en metabolisme van biofilm. Daarnaast is het verwerkingsprotocol ingewikkelder en onderhevig aan veranderingen.

In de lezing wordt ingegaan op de problemen en oorzaken bij een tegenvallende levensduur van directe composietrestauraties. Tevens worden de resultaten voorgesteld van een online bevraging bij tandartsen over diagnose en behandelkeuze bij problemen t.h.v. de interface tand-restauratie.

Accreditatie: DG4, AE10

10u30-11u00

Lunchpauze

11u00-12u30: Complicaties bij implantologie en parodontologie: tips & tricks

De implantaatmarkt blijft steeds wereldwijs groeien. Jaar na jaar worden er dus meer patiënten behandeld. Bovendien stijgt de normale levensverwachtin van de bevolking. Deze factoren resulteren in een culmulatief effect waardoor er meer en meer implantaten in functie blijven. Naast biologische, chirurgische en esthetische complicaties, zijn er ook technische complicaties waaraan implantaten en hun suprastructuren onderworpen zijn. Tijdens deze lezing worden all complicaties adhv klinische casussen voorgesteld. De nadruk ligt op preventie, het herkennen en oplossen van de meest voorkomende complicaties.

- Overzicht + herkennen van de verschillende implantaatsystemen
- Gebruik van rescue kits
- Preventie
- Tips & trics

Accreditatie: DG6, AE10

12u30-13u30

Lunchpauze

13u30-14u30: Leerzame mislukkingen in de orthodontie

Een orthodontische behandeling wordt vaak gestart op vraag van een patiënt of de ouders met een wens naar een esthetische verbetering. Uitgebreid onderzoek van de patiënt en nadien uitleg is nodig om ook de functionele aspecten te belichten. Het principe van "primum non nocere" moet ten alle tijde gehandhaafd blijven. Mogelijke negatieve effecten van een orthodontische behandeling, zoals glazuurdefecten, wortelresorpties, negatieve impact op esthetiek en negatieve impact op functie worden in deze voordracht belicht.

Accreditatie: DG5, 10

15u00-15u30

Pauze

15u30-17u00: Leerzame mislukkingen in de tandheelkundige radiologie

In deze voordracht komen falingen van 2D en 3D tandheelkundige radiografie aan bod: positioneringsfouten, bewegingsartefacten, vreemd voorwerp artefacten, defecte beeldreceptoren, inherente kenmerken van beeldreceptoren, instellingsparameters van de röntgen apparatuur, beeldscherm tekortkomingen, etc. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van concrete voorbeelden uit de dagelijkse praktijk waarbij cursisten interactief betrokken worden bij de voordracht. Het doel is de cursisten een beter inzicht te verschaffen in de voor- en nadelen van bepaalde technieken, hoe fouten kunnen voorkomen worden en welke alternatieve methodes er eventueel bestaan indien een bepaalde techniek niet kan worden uitgevoerd. Hierbij wordt uiteraard het aspect radioprotectie en radiobiologie betrokken omdat mislukkingen niet mogen leiden tot onnodige over bestraling van de patiënten.

Accreditatie: DG3, AE10

Inschrijving mogelijk voor een halve dag of een volledige dag

Voor- of namiddag:

Extern, tandarts, industrie: 200,00 euro
Tandarts verbonden UTC: 175,00 euro

Volledige dag:

Extern, tandarts, industrie: 375,00 euro
Tandarts verbonden UTC, student: 350,00 euro
 

 

Inschrijven

Overzicht programma

Dr. Aryan Eghbali picture
Dr. Aryan Eghbali
Karlien Asscherickx picture
Karlien Asscherickx
Johan Aps picture
Johan Aps
Prof. dr. Peter Bottenberg picture
Prof. dr. Peter Bottenberg

Gedetecteerde tijdzone