Skip to main content

Op 8 mei 1945 gaf Nazi-Duitsland zich over en kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Deze verwoestende oorlog eiste tussen de 70 en 85 miljoen levens en was het directe gevolg van een moorddadige, racistische en genocidale ideologie. Maar gedurende de oorlog kwamen overal in Europa ook moedige burgers in verzet tegen die ideologie. Ze drukten en verdeelden verzetsbladen, bijvoorbeeld, en vernietigden Duits materieel, op gevaar van hun eigen leven. Bijna 80 jaar later vormen ze een lichtend voorbeeld voor al wie als hen de vrijheid hoog in het vaandel voert.

Daarom viert de VUB op 8 mei 2024 de waarden van vrijheid en verzet met een korte plechtigheid waarop onder andere Henri Heimans, zoon van verzetstrijders, en VUB-student Brent Huygh het woord zullen nemen. De plechtigheid vindt plaats in de Lounge van het studentenrestuarant op de esplanade van de VUB Main Cmapus in Etterbeek. 

Inhuldiging van verzetspad

Wanneer de vrijheid in gevaar komt, is verzet belangrijk. Die les hebben ontelbare verzetsmensen uit de tweede wereldoorlog ons geleerd. Ook nu komen wereldwijd mensen op tegen ideologieën, machthebbers en oorlogsvoerders die burgers de vrijheid ontzeggen. Om de verzetsmensen uit het verleden én het heden te eren, herdoopt de VUB een van de paden op haar Main Campus tot Verzetspad, met erkenningsplaten voor verzetsmensen van gisteren en vandaag. Want aan hen hebben wij allemaal onze persoonlijke vrijheid te danken. 

Programma - Lounge studentenresto

  • Welkom door moderator Rik Röttger (VUB CAVA)
  • Uitleg over de rol van ULB in het verzet door prof. Nel de Mûelenaere, leerstoelhouder Sporen van het Verzet
  • Toespraak Henri Heimans
  • Toespraak student Brent Huygh
  • Speech Jan Danckaert (rector VUB)
  • Moorsoldatenlied
  • Inhuldiging verzetspad

 Schrijf je hier in 

 

Details

Begin: 8 mei 2024
13:00
Einde: 8 mei 2024
14:00
Vrije Universiteit Brussel

VUB, Lounge, VUB Resto

Pleinlaan 2
1050 Ixelles Bruxelles
Belgiƫ

Gedetecteerde tijdzone