Ontmoetingsdag Explore together 2025 cover image
8u30: Ontvangst

Braemgebouw - Gebouw M (rectoraat)

9u00: Introductie

Braemgebouw - Gebouw M (rectoraat)

9u45: Presentaties van praktijkonderzoeken deel 1

Learning and Innovation Center (LIC)

11u30: Inspiratiesessies

Learning and Innovation Center (LIC)

De verschillende sessies:

5.3.1 Inspriatiesessie 1: Tobe Baeyens (EhB)

Technologie in de klas en het ABC van motivatie

Onze leerlingen groeien op in een wereld vol technologie. In deze sessie ontdek je hoe je als leerkracht technologie doelgericht inzet om leerlingen actief te laten creëren en samenwerken. Leer hoe digitale tools direct inspelen op het ABC van motivatie: autonomie, betrokkenheid en competentie. Hoe ontwerp je activerende werkvormen die studenten écht engageren? En hoe kan technologie differentiatie en persoonlijke begeleiding vergemakkelijken?

Tobe Baeyens is adviseur digitaal leren aan de Erasmushogeschool Brussel. In 2019 schreef hij het boek Blended Learning – De toekomst is digitaal. Hierin legt hij stap voor stap uit hoe je blended learning effectief inzet door online doelstellingen, opdrachten en activiteiten op elkaar af te stemmen. Het boek belicht hoe digitaal leren de motivatie van studenten kan verhogen en hoe de rol van de docent verschuift van onderwijzer naar begeleider.

5.3.2 Inspiratiesessie 2: VideoKLuB - videoreflectie (Heidi Depraetere en Jördi Kostov)

Videoreflectie: zie jezelf in actie en groei als leerkracht

Wil je je lespraktijk vanuit een nieuw perspectief bekijken? Videoreflectie biedt de kans om op de pauzeknop te drukken en je eigen handelen te analyseren. In deze inspiratiesessie ontdek je hoe video-opnames je helpen groeien, je inzicht geven in je interacties en een waardevol middel zijn om goede praktijken te delen met collega’s. We bespreken de kracht van videobeeld, effectieve aanpakken en aandachtspunten, zodat je meteen aan de slag kunt. Open de klasdeur en versterk je professionalisering met videocoaching!

Heidi Depraetere is coördinator en procesbegeleider van VideoKLuB, een project dat leerkrachten helpt hun lespraktijk te versterken via videoreflectie met collega’s. Als onderwijs- en opleidingsexpert focust ze op coaching en reflectiemethodieken, met een bijzondere passie voor video als middel voor professionele groei en diepgaande verandering. Ze ontwerpt en begeleidt leerprocessen en projecten met aandacht voor diversiteit, inclusie, gelijkwaardigheid en meertaligheid, altijd gedreven door de ambitie om rechtvaardige en inclusieve leeromgevingen te bevorderen.

Jördi Kostov is procesbegeleider in het project VideoKLub. Hij heeft jarenlange praktijkervaring als leerkracht en schoolontwikkelaar. Jördi bouwt mee aan veranderprocessen gestoeld op data. Hij geeft regelmatig keynotes over de succesvolle implementatie van zelfregulerende vaardigheden op de klasvloer. Zijn motto is: 'Data, or it didn't happen'.

5.3.3 Inspiratiesessie 3: Marijke Van Vlasselaer (VUB)

GenAI in de klaspraktijk

In deze interactieve sessie ga je zelf aan de slag met verschillende generatieve AI-modellen. Je leert hoe je deze tools kunt inzetten om rubrieken, lesdoelen en werkvormen te laten genereren die aansluiten bij jouw lesthema’s. Daarnaast maak je kennis met een op maat gemaakte Custom GPT die gericht is op het ondersteunen van rubriekenontwikkeling. We nemen ook de tijd om samen in dialoog te gaan, ervaringen te delen en kritisch te reflecteren op de kansen en uitdagingen van GenAI in het onderwijs.

Marijke Van Vlasselaer is pedagogisch expert in generatieve AI aan de Vrije Universiteit Brussel (MILO). In haar werk richt ze zich op het herdenken en vernieuwen van schriftelijke evaluatievormen, waaronder masterproeven, om deze beter af te stemmen op de snel evoluerende mogelijkheden van generatieve AI-technologieën. Ze legt daarbij een sterke nadruk op het bevorderen van academische integriteit binnen deze nieuwe context en ondersteunt onderwijsinstellingen in het verantwoord integreren en benutten van deze innovatieve tools.

5.3.5 Inspiratiesessie 4: DTALE Jo tondeur

De fysieke en digitale ruimte als ‘derde leraar’

De ruimte speelt een belangrijke rol in ons onderwijs. Niet voor niets wordt deze ruimte vaak de ‘derde leraar’ genoemd. Hoewel er veel aandacht is voor de online leeromgeving, blijft de wisselwerking tussen fysieke en digitale ruimtes onderbelicht.

Daarom werd een nieuw conceptueel model ontwikkeld: het DTALE-model (Designing Teaching and Learning Environments). Dit model brengt fysieke en digitale leeromgevingen samen en biedt een kijk op hoe onderwijskundige uitgangspunten, ruimte, technologie, organisatie en context elkaar versterken.

Jo Tondeur is docent en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel (MILO). Zijn onderzoek richt zich op onderwijskundig ontwerp en educatieve innovatie, met een bijzondere focus op de integratie van ICT in het onderwijs. In de sessie gaat Jo Tondeur van start met een introductie over het DTALE-model, gevolgd door praktijkvoorbeelden uit diverse contexten. Er wordt afgesloten met de betekenis van het model voor diverse school-/klaspraktijken.

5.3.6 Inspiratiesessie 5: Ronny Merken

“Grip op groei” - competenties volgen via portfolio’s (in STEM)

In deze workshop ontdek je hoe een portfolio niet alleen een verzamelmap is, maar een krachtig instrument voor competentiegericht leren binnen STEM en daarbuiten. We gaan in op hoe leerlingen via een portfolio eigenaarschap, reflectie en groei kunnen tonen, en hoe jij als leerkracht gerichte feedback en evaluatie kan ondersteunen.

Je gaat naar huis met praktische formats, tips voor begeleidende vragen, en een helder beeld van hoe je met een portfolio de STEM-competenties van je leerlingen zichtbaar en bespreekbaar maakt.

Ronny Merken heeft onderwijservaring in het secundair onderwijs en in een academische context. Momenteel is hij tewerkgesteld als coördinator van het 'STEM-Steunpunt Brussel', een project van de Universitaire Associatie Brussel (UAB), waarbinnen hij ‘STEM’-leerkrachtenteams in secundaire scholen (Brussel en de Rand) ondersteunt aan de hand van coaching en professionalisering bij het ontwikkelen van STEM-lesactiviteiten.

5.3.7 Inspiratiesessie 6: Wandeling

Op en rond de VUB-campus zijn nog dagelijks sporen zichtbaar van de rijke geschiedenis van de universiteit. Na de oprichting van de VUB in 1969-1970 verrijst op het voormalige oefenterrein van de militaire kazerne in Elsene-Etterbeek een gloednieuwe universitaire campus. Daarmee begint een verhaal van voortdurende verandering: bouwen, herbouwen, renoveren en uitbreiden. Al die evoluties maken van de campus een gevarieerd geheel, dat stilaan buiten zijn oorspronkelijke grenzen treedt en ook de omgeving mee vormgeeft.

Vandaag bepalen enkele van de eerste gebouwen, in hun typische brutalistische en modernistische stijl uit de vroege jaren ‘70, nog steeds het uitzicht van de VUB-campus. Wat op het eerste gezicht een betonlandschap lijkt, blijkt bij nader inzien een boeiende mix van innovatieve nieuwbouw, architecturale parels, beschermde monumenten en verborgen erfgoed.

Een erfgoedgids neemt je mee op ontdekkingstocht door dit unieke universiteitslandschap.

 

 

12u30: Lunch

Learning and Innovation Center (LIC)

13u30: Presentaties van praktijkonderzoeken deel 2

Learning and Innovation Center (LIC)

15u45: Onderwijsmarkt en receptie

Braemgebouw - Gebouw M (rectoraat)

17u00: einde programma