Skip to main content

 

 

Mogelijke alternatieven voor extracties bij een orthodontische behandeling
Onderzoek naar een ecologische workflow in tandartspraktijken
3D printen in de tandartsenpraktijk & Implant gedragen brug: materiaalkeuzes
Radiodiagnostiek: Is CBCT nu echt het beste wat we hebben?
Geleide weefselregeneratie in de praktijk & A brand bright smile to smile bright again
Prof. dr. Karlien Asscherickx

 

Het merendeel van de patiënten die zich aanmelden bij een orthodontist, hebben als hoofdklacht scheefstand van de tanden. Dit is meestal te wijten aan crowding. Ruimtegebrek kan verschillende oorzaken hebben. Wat vast staat is dat extracties de ruimte niet vergroten, maar zorgen dat er minder ruimte nodig is voor allignatie van de tanden. De ruimte die beschikbaar is voor functies zoals ademhaling, slikken en spreken, wordt bij extractie behandeling vaak verkleind. Distractie van de kaken en distalizatie van elementen met behulp van botankers, worden tijdens deze sessie besproken als mogelijke alternatieven voor extracties om ruimtegebrek op te lossen.

 

Accreditatie: DG 5, AE10

27-02-2025 van 10u00-11u30

 

 INSCHRIJVEN 

 

Prof. dr. Karlien Asscherickx picture
Prof. dr. Karlien Asscherickx
Dr. Dent. Mohammed Ahmed

 

In deze presentatie onderzoeken we samen waarom tandheelkunde een van de meest milieubelastende beroepen is, en bespreken we de hoge CO2-voetafdruk en afvalproductie gebaseerd op patiëntenaantallen. In het tweede deel bekijken we duurzame alternatieven en recente innovaties die het afval in de tandheelkunde aanzienlijk kunnen verminderen. We richten ons op hoe deze ontwikkelingen de sector milieuvriendelijker kunnen maken en de ecologische impact kunnen verlagen.

 

Accreditatie: DG 5, AE10

27-02-2025 van 11u45 - 13u15

 

 INSCHRIJVEN 

 

Dr. Mohammed Ahmed picture
Dr. Mohammed Ahmed
Tandarts Wouter Reybrouck & dhr. Bob Elst

 

Tandarts Wouter Reybrouck
3D printen in de tandartsenpraktijk

3D printen vindt steeds meer zijn weg in de moderne tandartsenpraktijk. Het printen van werkmodellen, opbeetplaten, chirurgische boormallen voor implantologie en indirect bonding trays voor orthodontie zijn maar enkele van de vele toepassingen. Hoe werkt een 3D printer en welke verschillende 3D printers zijn er op de markt? Wat zijn de toepassingen van 3D printen in de tandheelkunde? Het gebruiken van een 3D printer vergt een aanpassing in de organisatie en workflow binnen de tandartsenpraktijk. De ontwikkeling van nieuwe materialen maakt dat 3D printen een revolutie zal veroorzaken in de tandheelkunde. Het printen van inlay/onlays en definitieve kronen behoort zelfs al tot de mogelijkheden en steeds sterkere materialen zullen op de markt komen waardoor het indicatiegebied alleen maar zal verbreed worden.
 

Dhr. Bob Elst
Implant gedragen brug: Materiaalkeuzes

In deze voordracht wordt ingegaan op het comfort voor zowel patiënt, tandarts alsook tandtechnicus in geval men een implantbrug plant waarbij geen traditioneel metaal met porselein of zirkonium wordt gebruikt, maar wel een verstevigd composiet materiaal, zoals Varseosmile Triniq. Tijdens deze lezing zal de workflow volledig aan bod komen van een implant gedragen constructie, nl. vanaf de esthetische analyse tot en met plaatsing van de brug wordt elke stap toegelicht. De keuze om met een versterkt composiet, zoals bijvoorbeeld VarseoSmile Triniq te werken, versus Zirkonium, wordt wetenschappelijk onderbouwd. De voor- en de nadelen van deze keuze wordt aan de hand van verschillende casussen geïllustreerd. De voordelen van te werken met een versterkt composiet wegen soms niet op tegenover het “ on-chipbare” zirkonium. Waarom toch soms chipping kan voorkomen en hoe deze kan opgelost worden en hoe dit direct in de mond kan worden aangepakt, zonder de brug of de kroon te hoeven verwijderen, wordt uitvoerig geïllustreerd en beschreven.

 

Accreditatie: DG 7, AE10

27-02-2025 van 14u15 - 15u45

 

 

 INSCHRIJVEN 

 

Wouter Reybrouck picture
Wouter Reybrouck
D
Dhr. Bob Elst
Prof. Dr. Johan Aps

 

Cone Beam CT (CBCT) wordt vaak beschouwd als de state-of-the-art beeldvormingsmodaliteit in de tandheelkunde. Wat vaak vergeten wordt zijn de inherente artefacten en de beperkte indicaties voor CBCT in rekening te brengen. Het rechtvaardigingsprincipe om patienten bloot te stellen aan ioniserende straling moet steeds gehanteerd worden. In deze presentatie worden de beperkingen van CBCT behandeld en de indicaties voor andere onderzoeken in de verf gezet, zoals o.a. MRI, echografie en de periapicale radiografie. Hierbij wordt steeds vertrokken vanuit de drie basisprincipes van de radioprotectie: justificatie, limitatie en optimalisatie. Dit is een interactieve voordracht die gebruik maakt van Sendsteps® software om de aanwezigen te stimuleren actief deel te nemen.

 

Accreditatie: DG 3, AE10

27-02-2025 van 16u00 - 17u30

 

 INSCHRIJVEN 

 

Prof. dr. Johan Aps picture
Prof. dr. Johan Aps
Dr. Dent. Aryan Eghbali en Dr. Med. MKA Sien Van Roy

 

Dr. Dent. Aryan Eghbali
Geleide weefselregeneratie in de praktijk

Geleide weefselregeneratie is een belangrijk onderdeel geworden van orale implantologie. Geleide botregeneratie (GBR) hoort daar ook bij. Door deze laatste kunnen meer en meer patiënten worden geholpen met implantaat als tandvervanging. Het is bij de GBR-techniek van cruciaal belang dat de botvorming onder optimale condities kan geschieden. Hiertoe dient de met behulp van het membraan gecreëerde ruimte rond het botdefect goed te worden gescheiden van de weke delen en niet mechanisch te worden belast gedurende het regeneratieproces. Tijdens deze lezing wordt er een overzicht gegeven van de verschillende technieken. Nieuwe 3D technieken en materialen worden ook toegelicht aan de hand van casussen.

 

Dr. Med. MKA Sien Van Roy
A brand bright smile to smile bright again: opties voor dentale rehabilitatie in orophyaryngeale gemutileerde (onco)patiënt

Dentale rehabilitatie kan een uitdaging vormen na reconstructie van de weke en beenderige delen van de oropharynx. Desalniettemin speelt het een zeer grote rol in het herstel , zowel mentaal als fysiek , van een hoofd hals onco patient. Gezien de zeldzaamheid is een goede samenwerking tussen chirurge en protheticus dus van essentieel belang.

 

Accreditatie: DG 6, AE10

27-02-2025 van 19u45 - 21u15

 

 INSCHRIJVEN 

 

Dr. Aryan Eghbali picture
Dr. Aryan Eghbali
D
Dr. Sien Van Roy

Gedetecteerde tijdzone